Het Familiediner: Aanleiding ruzie vergeten, maar we blijven boos

Het Familiediner

Marijke gaat binnenkort trouwen. Dat wil zeggen, als ze genoeg geld bij elkaar weet te sprokkelen en dat valt nog niet mee. Ze moet namelijk haar verjaardag al twaalf jaar lang twee keer vieren, omdat haar zusje Cheryl en nichtje Meredith niet met elkaar in dezelfde ruimte willen vertoeven. Met de huidige inflatie prijzen gaan al die extra partijtjes je niet in de koude kleren zitten. Ze hoopt dus dat de lucht snel geklaard kan worden met een slecht cadeau van Bert en Het Familiediner. De vraag is natuurlijk of ze elkaar überhaupt nog herkennen na 12 lange eenzame jaren zonder elkaar.

Mislukt feest

Wat ooit een knalfeest moest worden op de verjaardag van de zoon van Marijke eindigde in een oorlogsgebied. Cheryl had net een baby gekregen en oma opperde dat nichtje Meredith het kleine schreeuwertje misschien even kon vast houden. Meredith had hier totaal geen trek in. Als ze zin had in de weeïge geur van poepluiers op haar schoot, liep ze wel even binnen bij het kinderdagverblijf bij haar om de hoek.

Ook Cheryl zat er totaal niet op te wachten dat haar bloedeigen nichtje haar kersverse oogappel ook maar met één vinger zou aanraken. We zijn het met elkaar eens zou je zeggen toch? Nou toch niet. Iedereen was boos en vooral enorm beledigd en diep gekrenkt. De ooit zo hechte familie is in tweeën gereten en de dames zetten de familie graag in, om elkaar op het hart te drukken dat alles weer goed komt als de ander maar sorry zegt.

Een ingewikkelde puzzel

Bert van Leeuwen gaat op pad met een legpuzzel van twaalf stukjes. Dat lijkt mij geen hogere wiskunde, maar toch duurt het bij beide dames even voor ze doorhebben in welk programma ze zitten. Cheryl heeft sowieso een selectief geheugen, want ze zegt zich niets meer te kunnen herinneren van de aanleiding van de ruzie. Wellicht heeft dit te maken met de kleurrijke chemicaliën in het blik Fernandez dat ze tijdens het interview naar binnen aan het slurpen is? Meredith is zich vooral het apezuur geschrokken en is gewoon heel boos. Op Cheryl, op haar familie, op de hele wereld! En dan staat Bert van Leeuwen ineens voor je deur met een achterlijke legpuzzel van een limousine, spoor je wel? Ze twijfelt of ze de puzzel tegen de muur zal smijten of op zijn hoofd kapot zal slaan.

Beide dames besluiten na een lang en breed conclaaf met zichzelf, dat het toch tijd is om de strijdbijl te begraven op een plek waar ze hem voorlopig niet terug kunnen vinden. Dat zal voor Cheryl niet zo ingewikkeld zijn, aangezien ze toch alles vergeet.

Hoe ging het verder na Het Familiediner?

Bert van Leeuwen gaat eens kijken hoe het inmiddels gaat met Johan en zijn moeder Tiny. Vijf jaar geleden hadden ze bloedbonje, omdat niet alleen Johan zijn ex een overspelig loeder bleek te zijn, maar ook zijn moeder bleek geen zuivere koffie schonk. Had Johan moeders dan ook in bed betrapt met een ander? Nee dat gaat te ver voor NPO, maar moeders vond het feit dat haar zoon belazerd was niet voldoende reden om de relatie met haar inmiddels ex-schoondochter te verbreken. Tiny bepaalt namelijk zelf wel wie er wel en niet welkom is voor een koppie soep. Omdat Johan hier maar steeds moeilijk over bleef doen, vertelde ze het gewoon niet meer.

Hij vroeg verder bij Tiny ook niet na of ze nog veel omging met de vrouw die haar zoon willens en wetens in het ootje genomen had, want gek genoeg ging hij er vanuit dat zijn bloedeigen moeder aan zijn kant stond. Toen moeder ook nog doodleuk mededeelde dat de lieftallige ex effe kwam helpen met een bank versjouwen, was de maat vol. Klaar uit basta!

De mediator schiet te hulp

Uiteindelijk besloot moeders met de hand over het hart te strijken en de waardevolle relatie met haar bedriegende ex-schoondochter te verbreken om die met haar zoon te herstellen. Bert van Leeuwen benadrukt nog even dat de NPO zich er niet alleen vanaf maakt met een diner waar we nooit wat van te zien krijgen, maar dat de kandidaten ook nog een sessie met een mediator cadeau krijgen zodat ze elkaar onder toezicht de huid kunnen vol schelden. En dat is precies wat Johan bij zijn oude moedertje gedaan heeft. Die kijkt wel uit voor ze weer achter zijn rug aanpapt met een overspelige slang.

Vijf jaar later komen Johan en zijn nieuwe vrouw weer wekelijk langs voor een koppie en mag ze bij Gods gratie ook weer op haar kleinkinderen passen. De crèche is immers ook allesbehalve gratis. Met eigen ogen mogen we aanschouwen dat echt alles weer koek en ei is tussen moeder en zoon als Johan op ziekenbezoek gaat. Hij duwt als presentje, een plant, in moeders handen en spreekt de legendarische woorden: ‘Nou hier’. Als dat geen liefde is, dan weet ik het ook niet meer.

Beeld bron: EO

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Familiediner te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je Het Familiediner gemist? Kijk dan de aflevering terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 5 Het Familiediner 2022