Het Familiediner: Diepe teleurstelling en uitgekauwde kaas

Het Familiediner 2022

Ada ligt er wakker van dat haar zoon Andy en haar zus, tante Tanja, elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Waarschijnlijk komt het doordat tante Tanja de naam van de echtgenote van haar neef, ‘Saronjini’, na al die jaren nog steeds haar strot niet uit krijgt en ze de moed heeft opgegeven. Ada blijkt wel lijdend voorwerp in de ruzie. Tenminste, dat vindt ze zelf. Tijd om Bert van Leeuwen en Het Familiediner in te schakelen.

Andy en zijn vrouw woonden vroeger bij oma in huis en Tanja kwam vaak langs voor een kopje koffie. Toen de oude vrouw de pijp aan Maarten had gegeven, zag Tanja geen enkele reden om nog langs te komen en dat liet ze weten ook. Het lichaam van oma was amper afgekoeld of ze wilde de toko zo snel mogelijk verkopen. Andy en ‘Saron nog wat’ moesten maar een ander onderkomen zoeken met de kids. Dat deze vervolgens de deur dicht kwakten voor de gladde makelaar met de aasgieren in zijn kielzog, was de druppel voor Tanja.

Klaar is klaar

Andy en Sa zien de situatie nog zonnig in. Tante Tanja verzorgde vroeger altijd de lunch met kerst en dan waren ze de hele dag onder de pannen. Gezellig samen koffie drinken en vlees bakken op de plaat. De geur van verbrande Croma maakt ze nog steeds weemoedig. Wanneer Bert van Leeuwen met een lelijke plastic kerstbal met foto van vroeger binnenkomt, wordt het ze bijna teveel. En mij ook, om te janken die cadeaus.

Tante Tanja is een stuk minder emotioneel bij al die ‘mooie’ herinneringen. Zij speelde immers de hele dag Assepoester in de keuken en kreeg weinig mee van de kerstgezelligheid. Voor haar is het dan ook wel een beetje klaar. En klaar is klaar! Daar gaat Het Familiediner niets aan veranderen. Tante Tanja vindt Bert van Leeuwen een gouden gast, maar hij kan het vergeten. Ze heeft tenslotte haar principes.

Een zware teleurstelling

De groef tussen mijn wenkbrauwen trekt verder naar binnen als Andy en zijn mooie gezin vol goede moed uit de limo stappen. Tanja is in geen velden of wegen te bekennen en ik zie nu al op tegen die teleurgestelde bekkies. Een beetje alsof de tandenfee vergeten is je eerste tandje onder je kussen vandaan te plukken om er een euro onder te leggen.

Bert van Leeuwen kletst zich er net zo slap uit als de ouder die voor tandenfee moest spelen. Hij ziet zijn hoop op een nieuw seizoen van Het Familiediner als een zeepbel uit elkaar spatten. Het mag niet baten, dit is niet Bert zijn avond. Onze bemiddelaar ramt snel het eten in de kliko, zo kan hij deze deceptie gauw vergeten. Morgen weer een kans.

Op naar de Beemster voor het tweede Familiediner

Uit de krochten van zijn grote verzameling van uitgekauwde cadeaus heeft Bert van Leeuwen dit keer een bord met kaasblokjes tevoorschijn getrokken. De Oma van Heaven woont namelijk in de Beemster en daar had ze ooit heel gezellige spelletjesavonden met haar broer Imke. En dan kon een blokje kaas natuurlijk nooit ontbreken. Inmiddels praten broer en zus al jaren niet meer met elkaar.

Het zit Imke niet lekker dat zijn zus tijdens de begrafenis van hun moeder opgelucht verzuchtte dat ze blij was niet meer telkens dat klere-eind naar Friesland te hoeven rijden. Ja Imke, daar kan je diep beledigd over zijn en je zus een dikke vette hork vinden. Maar die afsluitdijk ís ook gewoon al twintig jaar niet te doen. Ik ben dus toch team ‘zus van Imke’. Ook de bemiddelingspogingen van zoon Rudy mogen niet baten. Imke is klaar met zijn zuster en hoeft haar nooit meer te zien. Punt uit.

Bacteriën tellen

De limousine scène lijkt dan ook weer af te stevenen op een pijnlijke teleurstelling. Oma stapt braaf uit de auto. Ze wil natuurlijk wel in het hiernamaals komen later, dus ze laat haar Heaven niet in de steek. Uit de andere limo stapt niet broer Imke, maar Vader Abraham. Als je ergens niet op zit te wachten op zo’n moment, is het deze kerel met zijn ‘smurfenhouse’. Het blijkt mee te vallen, want het is toch écht Imke die ten tonele verschijnt.

Het was de lange grijze baard die mij even op het verkeerde been zette. Bij het zien van zo’n ‘kinvacht’ moet ik altijd denken aan een artikel in de Margriet. Daarin werd verteld dat er in een baard meer bacteriën zitten dan op een WC bril. Ik heb spontaan geen trek meer in een familiediner en vervloek mezelf om het feit dat ik die riooljournalistiek toch elke keer weer tot me neem. Het goede nieuws is dat broer en zus weer on speaking terms zijn. Mocht het toch weer mis gaan, dan hebben ze de uitgedroogde kaas nog om elkaar de hersens mee in te slaan. 

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / EO

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Familiediner te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je aflevering 6 van Het Familiediner 2022 gemist op NPO? Kijk dan terug op NPO Plus of NLziet.

Home » Televisie » Aflevering 6 Het Familiediner