Five Days Inside: Je bent zoveel meer dan je ziekte

Five Days Inside

‘Iedereen krijgt te maken met kanker’, daarmee opent Eddy Zoëy het RTL programma Five Days Inside. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. De meeste mensen kennen wel iemand uit zijn of haar omgeving die met deze nare ziekte te maken krijgt. Of je krijgt onverwachts zelf de diagnose. Wat ik persoonlijk zo frappant vind, is dat het bijzonder vaak voorkomt in Nederland. Heeft dit te maken met onze genen? Worden er teveel bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het produceren van onze voeding? Zitten we teveel met onze blote billen in de zon? Of is het een optelsom van dit alles bij elkaar? Tegenwoordig lijkt vrijwel alles kankerverwekkend te zijn. Ik word er inmiddels moedeloos van, jij ook?

Doe mij ook zo’n pilletje

Eddy Zoëy bezoekt in aflevering 5 van Five Days Inside het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Hier worden patiënten behandeld en wordt er grensverleggend onderzoek gedaan. Als er wordt aangegeven dat er ook wordt geëxperimenteerd met medicatie, voel ik toch een stukje avontuur door mijn aderen stromen. Als ik aan ‘experimenteren’ denk, dan doet mij dit vooral denken aan voor de eerste keer een ‘roze pilletje met smiley opdruk’ uitproberen. 

Ik snap wel waarom dit ziekenhuis wereldwijd beroemd is. Zeker wanneer je aan toeristen uitlegt dat het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Nederland ligt en ook nog eens specifiek in Amsterdam. Dan moet je niet gek opkijken als de parkeerplaats vol ligt met opgerolde mensen in slaapzakken. Die willen natuurlijk als eerste ‘zo’n pilletje’ scoren. En ik zal je zeggen, zo wordt ‘de muur van gedachten’ in het ziekenhuis een nog veel interessantere trekpleister dan dat ‘ie al is.

Lekker kliederen

Om het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis nog een tikkeltje aantrekkelijker te maken, stel ik voor om elke patiënt die in een ‘experimentele bui’ is, een kwast te geven. Naast die paar kleurrijke ballen en rode bankenset na, kan dit klinische ziekenhuis nog wel een likje verf gebruiken. ‘De kwaliteit van het leven’ heb je zelf in je hand. Niks geen papier tijdens de sessies beeldende therapie, nee gewoon lekker kliederen op de muren en het plafond. Quotes over het leven? Gooi ‘t er maar op. Zo kan je nieuwe patiënten en hun familieleden en vrienden een extra steuntje in de rug geven. 

Ik denk dat ik Natasja, die we in deze aflevering van Five Days Inside zien, wel mee kan krijgen in mijn grandioze idee. Ze geeft aan met haar positieve kijk veel intenser te leven. We kunnen daar natuurlijk altijd nog een extra schepje bovenop doen. Ook denk ik wel dat Eddy Zoëy te porren is, hij weet als geen ander zijn creatieve kant op canvas uit te drukken.

Doe eens gek!

Medisch tatoeëerder, Brigitte, mag uiteraard niet ontbreken in het proces. Ook zij heeft niet voor niets de kunstacademie gedaan. Ze doet wel alsof ze al 28 jaar met veel plezier littekens wegwerkt, tepels tevoorschijn tovert en lippen creëert, maar stiekem verlangt zij er ook naar om eens buiten de kaders te werken, denk je niet? Hoe leuk zou het zijn pimpelpaarse tepels met vuur omringde randen op het plafond te schilderen? Of dat Shirley van de prothese afdeling de patiënt een afdruk geeft van een knipogend oog. Gegarandeerd dat de patiënt in kwestie een flinke partij sjans zal hebben. Hoezo een realistisch oog, die lijkt op hoe je vorige eruit zag? 

Chirurg Brechtje zegt het namelijk al: ‘Niets is zo veranderlijk als de mens’. Kijk, dat we niet als kankerpatiënt gezien willen worden, dat snap ik. Je bent zoveel meer dan je ziekte. Maar je mag nog steeds gezien worden. Dat we allemaal uniek zijn dat wisten we stiekem al wel. Ook zonder borst, neus of endeldarm ben je een mooi mens en mag je er zijn! 

Beeld bron: Still Tv RTL 5

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Five Days Inside te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je aflevering 5 van Five Days Inside het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kanker Instituut gemist? Kijk dan terug op Videoland.

Home » Televisie » aflevering 5 Five Days Inside 2022