Eurovisie Songfestival 2023: Het rariteitenkabinet van de halve finale

Halve Finale Eurovisie Songfestival 2023

Na weken van gesteggel over de inzending van Nederland voor de halve finale van Eurovisie Songfestival van 2023 was er voor mij gisteravond geen ontkomen meer aan. Ik moest en zou zien en vooral horen hoe Mia en Dion het ervan af zouden gaan brengen op hun draaischijf voor het grote publiek.

Om de avond een beetje ongeschonden door te kunnen komen moest ik natuurlijk wel enkele drastische maatregelen treffen. Als eerste gingen de gordijnen dicht, niemand in de buurt hoeft immers te zien dat ik met mijn volle verstand in het oranje gekleed, zwaaiend met rood-wit-blauwe vlaggetjes naar het liedjesfestival zit te kijken. Ten tweede hield ik de lasbril en oordopjes binnen handbereik voor het geval het licht en geluid me teveel zouden worden. Als laatste en zeker niet onbelangrijk, stonden er een paar flessen wijn binnen handbereik om het aanzicht van alle wanstaltige outfits op tijd weg te kunnen spoelen.

Songfestival inzending van Kroatië

Helemaal klaar voor de strijd nestelde ik me bij het horen van de alom bekende Songfestivaltune op de bank en besloot alles lekker op me af te laten komen. De net niet gehaalde noten, de jurken waarvoor er ongetwijfeld weer een aantal vogels geslacht moeten zijn, de ingestudeerde niet grappige grappen en alle belachelijke dansjes en kledij. 

Wat dat laatste betreft spande Kroatië deze eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 absoluut de kroon. Het land waar ik zo graag vakantie vier (na vanavond dus nooit meer) besloot dit jaar een afvaardiging a la ‘The Village people’ naar Liverpool te sturen. Volwassen mannen in jurken en leren pakken, inclusief glitter oogschaduw en kapiteinspetten. Er zijn landen waar je voor minder wordt opgepakt. Maar op een avond als deze schijnt alles te kunnen. Tot dan toe voelde ik nog geen behoefte om naar de drank te grijpen, maar nog voor het Kroatische lied zijn einde had bereikt zat ik alsnog met de fles aan mijn mond. De mannen uit Kroatië stonden inmiddels in witte onderbroeken op het podium van het Eurovisie Songfestival. Achter hen verscheen een vent gekleed in het zwart met in zijn handen twee raketten waar Poetin jaloers op zou zijn. Hoe het lied ook alweer ging? Geen idee. Maar telt dat eigenlijk nog wel mee bij het Eurovisie Songfestival van tegenwoordig? De act lijkt belangrijker te zijn geworden dan de zang. 

Moldavië, Finland en Ierland

Ik ben deze eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 dan ook weer van de ene verbazing in de andere gevallen. In de shampoo van de achtergrondzangeressen van Moldavië leek per ongeluk een Viagra pilletje terecht te zijn gekomen. Hun vlechten stonden fier overeind. Al zou dit misschien ook veroorzaakt kunnen zijn door het valse gezang van sommige andere Eurovisie Songfestival deelnemers. De zanger van Finland had voor dit liedjesfestival blijkbaar tevergeefs uren in de sportschool gestaan, daarom besloot hij maar een gifgroen bovenstuk aan te trekken om ons te overtuigen dat hij wel degelijk ballen had. ’Cha Cha Cha’, klonk het uit zijn mond. Ach, je hoeft je niet te verontschuldigen kerel. Een beetje doping de volgende keer doet wonderen. 

Ierland besloot een Elvis lookalike te sturen, maar de bijbehorende stem has left the building. Ook leek ik heel even een Simon en Garfunkel op het podium te zien bij de inzending van Azerbeidzjan, maar het kan natuurlijk  ook de drank zijn geweest. Na een paar flessen leek de alcohol dan eindelijk zijn werk te gaan doen. Intussen vraagt de puber zich hier hardop af of er eigenlijk wel een ‘kans op epilepsie waarschuwing’ in beeld heeft gestaan aan het begin van de uitzending. Duh, waarom denk je dat ik een lasbril draag vriend. 

Songfestival inzending van Nederland

Tussen al dit geweld moeten Mia en Dion namens Nederland voor een momentje van rust en bezinning gaan zorgen in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Een ‘klein’ liedje met een grote boodschap. Over een grote boodschap gesproken, ik voelde wat spanningsdiarree opkomen bij het introductiefilmpje, maar het zal mij toch niet gebeuren dat ik na het doorworstelen van alle ellende het moment suprême ga missen. Niks ervan. De kurk van de fles wijn biedt gelukkig uitkomst. ‘Kom maar op met die draaischijf’, lal ik. 

Nou, de afloop van het Eurovisie Songfestival avontuur van Nederland kennen we inmiddels.

Kanshebbers

Zweden is wel door zoals verwacht. Wolve..lorine (Loreen) lijkt zich met haar lange nagels steeds steviger vast te klampen aan de eindoverwinning. Maar ook Finland maakt een grote kans op de winst van het Eurovisie Songfestival 2023 en mag nogmaals het podium betreden. ‘Cha’… Maar nu komt het allerergste: Ook de ‘Village People’ uit Kroatië zien we zaterdag terug in de finale van het Songfestival. Ik verruil de lasbril alvast voor een blinddoek, want ik wil die beelden niet nogmaals op mijn netvlies zien branden. Inmiddels heb ik ook de rood-wit-blauwe vlaggetjes ondersteboven in de kliko geflikkerd en het oranje shirt in de open haard gemikt. Morgen gaat de vlam erin. Schijt aan alle stikstofregels. ‘Burning Daylight’ it is.

Klik hier om naar alle artikelen over het Eurovisie Songfestival 2023 te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, hoe laat en op welke zender je de tweede halve finale en de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 op tv kunt kijken? Op televisie wordt tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival op donderdag 11 mei 2023 om 21:00 uitgezonden op zender NPO 1.  De finale van het Eurovisie Songfestival is te zien op zaterdag 13 mei 2023 om 21:00 op NPO 1. Op streamingsdienst NLziet kan je de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 terugkijken.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Halve Finale Eurovisie Songfestival 2023

Home » Televisie » Songfestival » Eerste Halve Finale Eurovisie Songfestival 2023