Janny en André lopen Edwin Evers tegen het lijf in Denkend aan Holland

Janny van der Heijden en André van Duin varen in aflevering 4 van Denkend aan Holland over de Overijsselse Vecht, die hen van Gramsbergen naar Hardenberg brengt waar ze inwoner Edwin Evers ontmoeten. Daarnaast gaat het olijke stel op avontuur met een heuse bushcrafter om thee te leren maken in de natuur én gaan ze op koe-safari in Ommen. Het duo heeft het er maar druk mee.

Het ‘Heel Holland Bakt’ effect

In het programma Denkend aan Holland gaan André van Duin en Janny van der Heijden als een soort Jut & Jul in de zomer van 2023 samen op pad door Nederland. De taartenbak presentator en het koekenbakker jurylid beginnen hun boottocht in Gramsbergen waar ze onmiddellijk overstelpt worden met baksels van de vrouwelijke gids die meevaart. De dame heeft letterlijk alles uit de kast getrokken om indruk te maken.

Ik zou mijn vingers er niet aan durven branden met de strenge Janny aan boord, maar de gids in kwestie is blijkbaar erg overtuigd van haar eigen bakkunsten. Sowieso worden de Heel Holland Bakt iconen overal waar ze komen bedolven met regionale lekkernijen zodra ze ook maar één been aan wal zetten. Ik vaar ook geregeld, maar het enige dat mij ooit aan wal op stond te wachten was een overprikkelde agressieve kerel die schreeuwde dat het ‘een privé steiger was en dat ik op moest rotten’.

Janny en André maken rare thee in Denkend aan Holland

In Hardenberg lopen Janny van der Heijden en André van Duin de bekende radio dj Edwin Evers tegen het lijf tijdens aflevering 4 van Denkend aan Holland. Na een praatje over koetjes en kalfjes vervolgen Jut & Jul hun tocht over de Vecht om met een bushcrafter, wat in mijn beleving gewoon een overjarige padvinder is, bosmannetjesthee te maken.

Er blijkt een hoop gedoe bij te komen kijken voordat ze kunnen genieten van een ‘lekker’ kopje brandnetelthee! Als de bosjesman bij het zoeken naar blaadjes voor de thee ook nog eens zegt ‘je moet jonge blaadjes hebben, want daar zit de meeste smaak aan’, voel ik me toch enigszins aangesproken en bestempel ik hem officieel tot eikel van het Hollandse oerwoud.

Na het onderonsje met de ‘bosjesman eikel’ brengen onze koekenbakkers een bezoek aan koeienboerin Simone van Temptation Weiland. Janny van der Heijden en André van Duin worden getrakteerd op een echte koe-safari. Als dat niet opwindend klinkt, dan weet ik het ook niet meer. Zodra de koeienfluisteraar haar oude trekker start roept Janny verrukt uit: ‘Wat een heerlijk prutteltje, een prutteltje, ja een prutteltje!’

Het Omroep Max programma begrijpt hoe belangrijk de kracht der herhaling is

Ik zal toch niet de enige zijn die het opgevallen is dat het Heel Holland Bakt jurylid chronisch in herhaling valt? Als het je eenmaal is opgevallen kun je er niet meer omheen. Het is bijna net zo opvallend als André van Duin die achter iedere zin ‘Janny’ zegt, alsof hij bang is om de naam van mevrouw van der Heijden naam te vergeten tijdens de opnames van Denkend aan Holland. Dat zou gezien zijn leeftijd best kunnen.

Het programma is kneuterig, maar op de een of andere manier is al die burgerlijkheid juist precies hetgeen wat Denkend aan Holland lekker relaxte feel good tv maakt. En Jut & Jul zijn natuurlijk de overheerlijke kers op de taart.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Alle afleveringen van Denkend aan Holland 2023 zijn terug te kijken op streamingsdiensten NPO Start en NLziet.

Beeld bron: Still Tv NPO / Denkend aan Holland / 2023

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 5 Denkend aan Holland 2023