De Slimste Mens: Maarten leert ons wat achteruit bidden is

De Slimste Mens

Het leuke aan De Slimste Mens is dat het iedere avond weer een totale verrassing is wat het programma je gaat brengen. Alsof er elke dag een nieuw cadeautje onder de kerstboom ligt. Of nog beter, dat verwachtingsvolle gevoel in je buik wat je had als je vroeger weer een vakje van je adventskalender mocht openen. Er zat altijd rotzooi achter dat deurtje, maar dat deed niet ter zake. Alles draaide om die spanning van dat ene moment. Het was het hoogtepunt van de dag. 

Hoog bezoek

Vanavond draait het in De Slimste Mens vooral om agressie in de breedste zin van het woord. En dat heeft alles te maken met het feit dat nieuwe deelnemer Mátyás Bittenbinder ‘Stalin de eerste’ heeft meegenomen. Op de één of andere manier werkt zo iemand dan toch als een rode lap op een stier en is de toon direct gezet. 

Dat Stalin een dode glow in the dark schorpioen is, maakt het verhaal wat mij betreft alleen maar angstaanjagender. Misschien moeten ze de zakken van de bezoekers van de NPO studio´s toch eens wat beter gaan controleren. Met alle klimaatactivisten van tegenwoordig, die zichzelf hebben geridderd tot ´tv-programma crashers´ voor een heel klein beetje aandacht, weet je het immers nooit. Ik denk niet dat de presentatoren van Op1 zitten te wachten op nog meer ongenode bezoekers, die kunnen prima gemist worden in De Slimste Mens. Zijn ze net bijgekomen van Matthijs van Nieuwkerk gate, hangt Stalin alweer aan je lippen. 

Rennen voor je leven

Marlou van Rhijn associeert het vrolijke huisdier van Mátyás direct met wat warme herinneringen uit haar jeugd zo komen we vandaag te weten in De Slimste Mens. Het ging er tijdens Mens Erger Je Niet in huize van Rhijn behoorlijk agressief aan toe. Vooral moeder van Rhijn was een meedogenloze schorpioen die haar kinders zo van dat bord afknikkerde als het even kon. Hoe jong en onschuldig haar kuikens ook waren. Gelukkig is Marlou zelf erg content met deze agressieve stijl van opvoeden, want het heeft haar heel ver gebracht. Ik begrijp inderdaad dat je enorm had leert rennen met zo´n feeks als moeder, maar een klein jeugdtraumaatje zit er wel diep in vermoed ik. Ach, het doel heiligt de middelen zullen we maar zeggen. 

Achteruit bidden 

Maarten van Rossem koestert vooral liefdevolle herinneringen aan het rijgedrag van zijn lieve ´Sis´ die in 2022 helaas kwam te overlijden. Zodra Sis achter het stuur kroop bleek zij te beschikken over een arsenaal aan agressief gedrag waar ze in de EBI in Vught gerust de dwangbuis voor aan zouden laten rukken. Haar man hield het op dat soort momenten snel voor gezien en pakte de trein, maar broer Maarten en papa van Rossem hadden hier toch een andere visie op. Zij noemden het gedrag van hun zus en dochter gemoedelijk ´achteruit bidden´.

Kijk, en dit is waarom ik iedere avond weer klaar zit voor De Slimste Mens. Gisteren was het een tikkeltje saai, maar vandaag krijg je dan weer een zelfinzicht voorgeschoteld waar je nog jaren mee voort kan. Ik ben dus geen agressieve, ontaarde hooligan in de auto en ik hoef niet aan de Ritalin. Je hoeft me al helemaal niet plat te spuiten, want ik ben gewoon aan het achteruit bidden. Hoe kan je niet van Maarten van Rossem houden?

Als van ouds

De als vanouds een tikkeltje agressieve kijkers van De Slimste Mens lijken het in de eerste week vooral gemunt te hebben op kandidaten Anniek Pheifer en Marlou van Rhijn. Met gestrekt been erin vragen de ‘beeldschermhelden’ zich af of alle slimme mensen inmiddels op zijn. Anniek Pheifer lijkt zich hier weinig van aan te trekken en gaat stoïcijns aan kop. Marlou schijnt er iets meer moeite mee te hebben en belandt vanavond samen met Mátyás Bittenbinder in de finaleronde van De Slimste Mens. 

De ‘toetsenbordsoldaten’ kunnen hun hart weer ophalen, want Marlou heeft door alle spanningen even gemist wie Chopin is en moet geheel onverwachts plaats gaan maken voor nieuwe kandidaten in De Slimste Mens. Trek het je niet teveel aan Marlou, met jouw opvoeding ben je wel wat gewend en zijn een stel achteruit biddende Twitteraars peanuts.

Klik hier om naar alle artikelen over De Slimste Mens 2023 te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je de aflevering van De Slimste Mens gisteren gemist of ben je benieuwd welke kandidaten er vandaag bij zijn, kijk alle afleveringen dan terug op NPO Start of op NLZIET.

Beeld bron: Stijn Ghijsen

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 21 De Slimste Mens 2023