De Slimste Mens: Ben ik nu zo slim of jij zo dom?

De Slimste Mens week 5

Als de kandidaten van afgelopen maandag in De Slimste Mens niet weten wie Salman Rushdie is ontploft niet alleen Twitter, maar is ook Maarten van Rossem op zijn zachts gezegd not amused. Nadat hij toelicht wie Salman Rushdie is en wat deze man allemaal heeft moeten doorstaan, spreekt hij de kandidaten streng toe. ‘Het is eigenlijk vrij treurig dat jullie helemaal niet wisten wie het was en waar het over ging.’ 

Who the fuck is Salman?

De kandidaten van De Slimste Mens zitten erbij vanavond alsof ze net gehoord hebben dat ze voor straf niet mee mogen op schoolreisje. Ze houden wijselijk hun mond. Ze hebben gewoon echt geen idee en dat snap ik wel, want Salman Rushdie speelde nog nooit in Goede Tijden Slechte Tijden, heeft nog nooit opgetreden op Mysteryland, zat nog nooit in de jury bij Holland’s Got Talent en doet principieel niet aan mee aan shows die gepresenteerd worden door Ruben Nicolai. Tja… waar moet je beste man dan van kennen? 

Ben ik nou dom of jij zo slim?

De ophef over het niveau van de kandidaten bij De Slimste Mens zal je niet gemist hebben. Social media staan vol met berichten waar de verontwaardiging vanaf druipt. AD journalist Angela de Jong sprak in haar column haar ongenoegen ook vrij duidelijk uit.

Behalve alleen maar kritiek leveren kun je, je ook afvragen of de naam De Slimste Mens nog wel past bij het programma. Als jij de slimste bent in je familie en vriendengroep, maakt dat jou dan daadwerkelijk slim of is de rest wellicht niet zo snugger? En als we dan concluderen dat de titel de lading niet meer dekt, is het programma dan minder vermakelijk? Ja lastige vragen hè, slimme lezers!

Het grote gapende gat

Misschien is alles wel met voorbedachte rade. Een soort van complot om de discussie over het hedendaagse onderwijsniveau eens lekker aan te zwengelen. Bullshit natuurlijk, al zullen er gappies zijn die dat misschien denken. Nee gappies is niet verkeerd gespeld, ik ben alleen het woord wappies spuugzat onderhand. 

Maarten van Rossem zei al eerder dat er volgens hem ‘een gebrek aan kennis is van onze vaderlandse geschiedenis’. Dat zal misschien best zo zijn maar dan kun je, je ook afvragen of het gat tussen de gedateerde vragen en de leeftijd van de kandidaten van De Slimste Mens niet te groot is, misschien moet ik vanavond mijn geschiedeniskennis ook maar eens wat ophalen.

 In één rechte streep naar bed

Hoe dan ook, Quinty Misiedjan voelde zich even heel slim, ook wel eens een keertje lekker voor die meid toch? Paula Udondek voelt zich voorlopig niet al te snugger, maar dat is part of the game. Thijs van de Meeberg kan verder met zijn, zo benodigde stress-therapie. 

Erik van Looy is thank God door naar volgende week. Als je al vijf bijna-dood ervaringen hebt gehad kan deelname aan De Slimste Mens in Nederland er ook nog wel bij. De allerslimste van deze week was echter Guido Spek door in zijn pyjama naar de studio te komen, zodat hij bij thuiskomst alleen nog maar even zijn tanden hoefde te poetsen en direct door kon naar zijn nest! 

Lekker mekkeren

Zo heb ik alles dat krom was weer enigszins recht weten te lullen. Ik zie ook wel dat het programma beter Wie kent de Meeste Feitjes kan heten, maar lieve mensen de wereld staat in brand door toedoen van niet al te slimme, sluwe mensen. Is het in die context bekeken niet heerlijk dat we ons druk mogen maken over de kandidaten van De Slimste Mens, haal maar even diep adem, vanavond zijn we vrij.

Klik hier om naar alle artikelen over De Slimste Mens 2023 te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je deze week De Slimste Mens kandidaten Camiel Meiresonne, Paula Udondek, Erik van Looy, Quinty Misiedjan, Thijs Meeberg en Guido Spek gemist of wil je weten wie Salman Rushdie is? Op NLziet kun je de afleveringen die je gemist hebt van seizoen 21 van De Slimste Mens terugkijken.

Beeld bron: Still Tv NPO 1

Home » Televisie » week 5 De Slimste Mens 2023