Blow Up: Het hallucinerende verhaal over de egel van Jozua

Toeval bestaat niet zeggen mensen weleens. Nou daar kan ik dus over meepraten. Of de duvel ermee speelt verschijnt er tijdens het opblazen van de ballonnen voor de zestiende verjaardag van mijn jongste puber een bericht op mijn telefoon van de redactie. ‘Of ik misschien een luchtige analyse zou willen loslaten op seizoen 2 van RTL 4 programma Blow Up’. Na even flink blazen besluit ik maar weer te zwichten voor de smeekbede. Ik bereid me voor op een zaterdagavond vol gekleurd latex, kunstige figuren en veel geknal. De deelnemers van seizoen 2 van het RTL 4 programma Blow up bestaan uit Nederlanders Birgit, Jacqueline, Jozua, Kim, Stefan, Wim en Belg Gijs. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van Blow Up 2023 presentator Martijn Krabbé en Leonie ter Braak, en met ballonkunstenaar Guido Verhoef als strenge doch rechtvaardige jury. Inzet van dit alles is een prijzenpot van maar liefst 25.000 eurp. Het hoogste bedrag ooit betaald voor een blowjob gok ik zo. 

Opdracht 1 van Blow Up: Een boombewoner

De startopdracht van vanavond is kort maar krachtig. De deelnemers van Blow Up hebben één uur de tijd om een boombewoner in elkaar te draaien. Voortvarend gaan de ballon-aan-elkaar-knopers van start. Waar Wim uit Amsterdam zijn zinnen heeft gezet op een rode panda (rijden die dingen nog?), vertelt Kim uit Spijkenisse in geuren en kleuren hoe ze een stinkdier in elkaar gaat knutselen. Jacqueline uit Harkstede, met haar zeventig jaar de oudste van het stel, begint vol goede moed aan een eekhoorn van ballonnen, maar helaas heeft ze weinig kaas gegeten van de werking van elektrische pomp. De ballonnen schieten alle kanten op. Voorlopig zit de kluns meer in de knoop met het apparaat dan dat ze knopen in haar ballonnen legt. Hou vol meid, en anders: de boom in met het apparaat en zelf blazen. 

De Belgische Gijs denkt dat het wel snor zit als hij voor een bijeneter kiest. Waarom hij uitgerekend voor een vogel kiest die níet in een boom leeft is voor zowel mij als de jury een compleet raadsel. Hoeveel bewijs moeten we nog hebben dat Belgen wel degelijk dom zijn? Jozua uit Westervoort probeert een slang uit zijn hoge hoed te toveren, om via een kikker en een krokodil uiteindelijk toch bij een Komodovaraan uit te komen. Dat noem ik nou muteren in optima forma al had de sukkel misschien beter voor een Kameleon kunnen kiezen. Birgit uit Mook stopt al haar energie in een uit de kluiten gewassen Koala. En Blow Up deelnemer Stefan lapt de regel ‘less is more’ volledig aan zijn laars door met maar liefst 3 kikkers op de proppen komt. Met zijn ‘horen , zien en zwijgen, tactiek wint hij uiteindelijk de eerste opdracht.

Opdracht 2: De boom in

Voor de tweede opdracht kunnen de Blow Up deelnemers met hun zojuist gecreëerde dieren de boom in. Ze krijgen elk een tak toegewezen en mogen hun eigen verhaal gaan verzinnen rondom hun eerder in elkaar geknutselde creaties. Ze krijgen hiervoor maar liefst 8 uur de tijd. De meeste verhalen van de Blow Up deelnemers bevatten de nodige fantasie, maar de hersenspinsels van deelnemer Jozua spannen vanavond toch wel de kroon. Hij zag ooit een egel in een boom hangen, helemaal uitgepeld door een roofvogel. Naar aanleiding van dit avontuur probeert hij voor de tweede opdracht een ballonnenegel in elkaar te knutselen die hangend aan een tak doodsangsten uitstaat. Maar geen nood, hulp in de vorm van een ambulanceslak is nabij. Een opgeblazen luchtbed onder de tak moet voor een veilige landing zorgen. Eind goed al goed. 

Ik vraag me serieus of die vent niet teveel gezopen heeft vanavond, of zou het toch een ballonnetje lachgas zijn geweest?. Één ding is in ieder geval duidelijk. Met een slak als ambulance weet je zéker dat de aanrijtijd niet gehaald gaat worden. Bovendien lijkt de fantast ook nog even vergeten te zijn dat een egel stekels heeft waardoor landen op een luchtbed een onmogelijke missie zal worden.

Het jury oordeel

Alsof het verhaal nog niet groot genoeg is, vliegt het Blow Up ballonnenjargon me inmiddels ook om de oren. ‘Dubbele locktwistdistortiontechniek, dubbelstuffen, tuliptwist, bubbelprecisie. Ik neig zo langzamerhand zelf ook naar de geestverruimende middelen. Voor de Blow Up jury is het allemaal wel helder. De Belgische Blow Up deelnemer Gijs is er het beste in geslaagd om zijn gebakken lucht verhaal in latex uit te voeren. Daarmee laat hij de Blow Up klimaatsactivisten, heksen, spinnen, vlinders, apen én de 3 vergeten kikkers van Stefan ver achter zich. Het voordeel voor de opdracht van de volgende aflevering van Blow up seizoen 2 is hiermee ook veilig in de pocket.

Opgelucht zet ik de tv uit en zie hier  tot mijn grote schrik dat hier ook nog een paar ballonnen op mij liggen te wachten om opgeblazen te worden voor het verjaarsfeestje van morgen. Even twijfel ik. Zal ik er een slak of een egel van maken? Om stekeligheden van mijn puber te voorkomen houd ik het toch maar gewoon bij de oorspronkelijke vorm. Kom maar op met die knalfuif.

Klik hier om naar alle artikelen over het RTL4 programma Blow Up te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je de creaties van Blow Up 2023 deelnemers Birgit, Jacqueline, Jozua, Kim, Stefan, Wim  en Gijs op tv kunt bewonderen? Op televisie wordt seizoen 2 van Blow Up elke zaterdag om 20:00 uitgezonden op zender RTL 4 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv RTL 4 / Blow Up / seizoen 2 / 2023

Home » Televisie » Blow-up » aflevering 1 seizoen 2 blow up