Matchmaker Radboud: Is uiterlijk belangrijk in de zoektocht naar liefde?

Matchmaker Radboud

Het is bewezen dat een mooi uiterlijk als een soort privilege kan werken. Knappe mensen worden vaker gezien als betrouwbaar en intelligent, zonder dat ze dit hoeven te bewijzen aan iemand. Ook hebben zij vaker een relatie en krijgen zij meer aandacht van anderen zowel in het openbaar als op social media. 

We kunnen via social media natuurlijk alles met elkaar delen. Denk maar aan modellen of influencers. Velen hebben hun succes en rijkdom te danken aan hun mooie uiterlijk. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Hoeveel heb je er zelf aan gedaan, vraag ik me af. Of hoeveel doe je er voor? We kunnen er niet allemaal als George Clooney of Doutze Kroes uitzien, maar toch. Een beetje eerlijke verdeling was wellicht prettig geweest. 

Immuunsysteem

Als je een persoon de keuze zou geven tussen een knappe of een wat minder knappe partner met dezelfde persoonlijkheid, zou je denken dat die keuze vrij makkelijk is. Dit heeft te maken met een simpele regel die al geldt sinds het begin van de mens. Knappe mensen worden gezien als mensen met een goed immuunsysteem en dit is natuurlijk voordelig als je een relatie hebt en kinderen wil krijgen met diegene. 

Nu zijn we als mens natuurlijk verder ontwikkeld en is het immuunsysteem van je date niet direct het eerste onderwerp waar je het over gaat hebben met elkaar. Wel is uiterlijk helaas nog steeds iets waar de meesten wel wat waarde aan hechten als het gaat om het vinden van een partner. Vaak zijn dit ook mensen die sterke, langdurige relaties mislopen omdat uiterlijk het enige is waar ze zich op focussen. 

Zelfvertrouwen

Maar is uiterlijk nu echt zo belangrijk voor het hebben van een gezonde, duurzame relatie? Absoluut niet. Het is namelijk ook bewezen dat een goed karakter en een leuke persoonlijkheid iemand veel aantrekkelijker maakt dan iemand die er gewoon leuk uitziet. Velen hebben geen perfect uiterlijk nodig om een krachtige uitstraling te hebben, en dit kan net zo goed mensen aantrekken. Zelfvertrouwen speelt hierbij een grote rol. 

Volgens Francis Bacon is ‘het mooiste gedeelte van schoonheid dat wat een afbeelding niet weer kan geven’. Ook weten we van genoeg beroemdheden en influencers met een ‘perfect’ uiterlijk dat zij allesbehalve gelukkig zijn en niet altijd de allerbeste, meest langdurige relaties hebben gehad. Je uiterlijk laat niet zien hoe jij van binnen bent, en dat is wat telt. 

‘Uiterlijk trekt iemand aan, persoonlijkheid houdt iemand vast.’ 

Het is bewezen dat een mooi uiterlijk als een soort privilege kan werken. Volgens mij zijn de huwelijken van al die knappe televisie-sterren ook niet allemaal een lang leven beschoren. Dan doen de “gewone” mensen het toch echt beter.

Tip

Oh ja, als je een relatie zoekt, is verzorging wel een belangrijk dingetje. Je hoeft niet in de laatste mode naar je date, maar een beetje bij de tijd scheelt stukken. Kleding vertelt ook wie je bent. Daarnaast zal een outfit die bij je past je zelfverzekerder laten voelen. En dat maakt maakt het daten ook succesvoller.

Succes!

Groeten,

Radboud Visser


Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Matchmaker Radboud Visser en psycholoog Liselotte Visser. Mens en Relatie.