Lieve Liselotte: Mijn man is zo lui

Lieve Liselotte

Mijn man is een lieve schat alleen hij is zo lui. Hij doet niks in huis en hangt heel de tijd op de bank. Als hij na het weekend weer naar zijn werk gaat, lijkt het alsof het hele huis ontploft is en kan ik eerst puinruimen. Overal laat hij zijn spullen slingeren en denkt dat de kaboutertjes het opruimen. Als ik er iets van zeg, dan begint hij te mopperen of loopt weg waardoor ik nog bozer word. Het klinkt nu heel negatief. Het is echt een schat, alleen word ik stapelgek van alle zooi die hij maakt en dat hij verwacht dat ik alles maar opruim. Hoe krijg ik hem zover dat hij zijn handen eens uit de mouwen steekt en ook zijn steentje bijdraagt in het huishouden? 

Groeten Arina


Beste Arina

Je schrijft dat hij boos wordt als je er iets van zegt en vervolgens schrijf je dat het een schat is. Wat je met dat laatste bedoelt is me niet duidelijk. Maar het lijkt me wel goed om er eens in alle rust samen voor te gaan zitten. Maak wat lekkere hapjes, zet een drankje klaar en vraag hem om aan tafel met jou in gesprek te gaan. Zorg er voor dat er verder niemand is, zodat jullie privacy hebben. Doe het op een moment dat jullie allebei geen stress ervaren. Neem jezelf voor om hem geen verwijten te maken, maar ga het gesprek in met de opdracht aan jezelf om de oorzaak te achterhalen.

Als ik jouw bericht lees, komen er gelijk drie mogelijkheden in mij op. Het zou kunnen liggen aan zijn opvoeding. Als zijn moeder alles deed en vader niets, denkt hij wellicht dat het normaal gedrag is. Maar het zou ook kunnen, dat je man erg moe is van zijn werk en het weekend echt het niets doen nodig heeft om weer genoeg op te kunnen laden. De derde mogelijkheid is dat er sprake is van een sluimerende burn-out of depressie. In dat geval zijn er vaak ook andere signalen zoals slaapproblemen (heel veel slapen of steeds wakker worden), verminderde eetlust of juist veel snoepen of drinken, rusteloosheid (dus niet stil kunnen zitten) of juist traagheid geen zin om leuke activiteiten te ondernemen, geen puf voor een goed gesprek, concentratieproblemen of geen keuzes kunnen maken. 

K'OOK! Dé leukste kookwinkel van Nederland

Aan jou eerst de taak om te achterhalen wat er hier aan de hand is. Pas dan kun je samen kijken wat de beste volgende stap is. Wellicht kies je ervoor om het te accepteren. Ook daar is niets verkeerd aan. Het gaat erom, dat je een keuze maakt: veranderen wat je niet kunt accepteren en accepteren wat je niet kunt veranderen. Succes!

Liefs

Liselotte Visser

Elke week behandeld Gz-Pycholoog, Matchmaker en Married at First Sight deskundige Liselotte Visser een lezersbrief. Zou jij ook zo graag advies willen van Liselotte? Vul dan je vraag nu hieronder in. Als je het fijn vindt mag het natuurlijk anoniem.

Beeld bron: Leon Fotografie

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Met de Greenfinity kun je zelf heel gemakkelijk planten stekken en kweken. De terracotta pot staat in een waterreservoir met touwtjes zodat de plant zichzelf van water voorziet. Met het stekvaasje van glas stek je heel gemakkelijk planten.

  • Relatiedeskundige Mens & Relatie, Gz-psycholoog, schrijver, wetenschappelijk onderzoeker en expert bij Married at First Sight. Moeder, dochter, echtgenote en vriendin. Alles voor de liefde!