Lieve Liselotte: Ik voel me schuldig naar mijn man en kinderen

Lieve Liselotte,

Mijn man en ik zijn volgende maand 14 jaar getrouwd. We hebben 2 kinderen, allebei een leuke baan en een fijn seksleven. Ongeveer 3 maanden geleden kreeg ik een nieuwe collega op het werk. Hij werkt op dezelfde afdeling als ik. Tijdens onze eerste ontmoeting hing er gelijk een spanning tussen ons. Sinds dat moment denk ik hele dagen aan hem. Ik denk dat ik verliefd ben geworden en voel me schuldig naar mijn man en kinderen. We hebben een goed huwelijk en ik heb niks te klagen. Waarom word ik dan verliefd op iemand anders? Niemand weet van mijn gevoelens voor hem. Kan jij me raad geven? Groetjes Maaike.


Beste Maaike,

Bedankt voor je uitgebreide brief. Zoals je ziet heb ik hem ingekort, je voornaam veranderd en ook de andere privacygevoelige informatie eruit gehaald. Maar je vraag heb ik laten staan, ik denk dat deze voor veel mensen herkenbaar is, misschien wel meer dan je je realiseert!

Je vraagt je af waarom je verliefd wordt op iemand anders terwijl je toch een goed huwelijk hebt. Ik ken jou en je man niet persoonlijk, maar wellicht is het een geruststelling om te weten dat je echt geen uitzondering bent. Integendeel. Bijna iedereen wordt wel eens verliefd op een ander dan zijn of haar eigen partner, zo ongeveer 70 % van de mensen volgens diverse onderzoeken.

Volgens Antropologe Helen Fisher, die het boek ‘Why Him? Why Her?’ schreef, speelt timing een grote rol; de kans op verliefdheid is groter op momenten in je leven waarbij je grote veranderingen, stress of hevige emoties doormaakt,zoals het verlies van een dierbare, een dip in je huidige relatie of een spannende, nieuwe baan.

Uit jouw brief begrijp ik, dat je een goede relatie hebt en dat je je realiseert dat je deze op het spel zet als je zou toegeven aan deze gevoelens. Tenminste, dat leid ik af aan jouw uitspraak dat je je schuldig voelt naar je man en kinderen toe. Het is goed dat niemand weet van je gevoelens voor je collega en mijn advies is om dat zo te houden. Misschien kun je het seksueel verlangen dat uit deze verliefdheid volgt, toepassen en uitoefenen in je huidige relatie? 

Mijn advies is om afstand te houden van je collega. Ga niet flirten, ook niet als het onschuldig lijkt, want van het een kan het ander komen en dit soort zaken loopt zelden goed af. Je schrijft dat je een goed huwelijk hebt. Koester dat, is mijn advies, accepteer dat je gevoelens kunt hebben voor een ander, dat dit niets hoeft te zeggen over de kwaliteit van je relatie, maar dat het menselijk is.

Zo lang je afstand houdt van je collega en niets met deze gevoelens doet, hoef je je wat mij betreft niet schuldig te voelen. Gevoel heb je, dat overkomt je. Wat je doet met dat gevoel, dat is een keuze. Sterkte met jouw keuze!

Met de Greenfinity kun je zelf heel gemakkelijk planten stekken en kweken. De terracotta pot staat in een waterreservoir met touwtjes zodat de plant zichzelf van water voorziet. Met het stekvaasje van glas stek je heel gemakkelijk planten.

Liefs,

Liselotte Visser

Elke week behandeld Gz-Pycholoog, Matchmaker en Married at First Sight deskundige Liselotte Visser een lezersbrief. Zou jij ook zo graag advies willen van Liselotte? Vul dan je vraag nu hieronder in. Als je het fijn vindt mag het natuurlijk anoniem.

Beeld bron: Leon Fotografie


Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Matchmaker Radboud Visser en psycholoog Liselotte Visser. Mens en Relatie.

  • Relatiedeskundige Mens & Relatie, Gz-psycholoog, schrijver, wetenschappelijk onderzoeker en expert bij Married at First Sight. Moeder, dochter, echtgenote en vriendin. Alles voor de liefde!