Lieve Liselotte: Ik vind hem fysiek onaantrekkelijk

Ik ben niet iemand die heel snel een oordeel heeft over een ander en ik weet dat je jezelf ook niet meteen aangetrokken hoeft te voelen. Toch komt het voor dat ik iemand heel aardig kan vinden er een vriendschap mee heb opgebouwd, maar die persoon fysiek onaantrekkelijk vind. Dan wordt dat wel heel lastig lijkt me om daar een vervolg aan te geven voor een liefdesrelatie. Hoe zie jij dat? 

Groetjes, x


Beste x

Dit is een hele goede vraag! Een belangrijke oorzaak van veel onnodige eenzaamheid is dat we door Hollywood, TV en social media het idee hebben gekregen dat uiterlijk erg belangrijk is en dat we een fysieke aantrekkingskracht nodig hebben. Terwijl het voor je levensgeluk zo veel belangrijker is dat je een partner hebt met een mooie binnenkant. Want dat bepaalt of je gelukkig wordt. Niet zijn of haar uiterlijk. Dat zie je na een tijdje niet meer. 

Kijk eens om je heen naar stellen die al meer dan dertig jaar gelukkig samen zijn. Hoe aantrekkelijk zijn die mensen zo op het eerste gezicht? Pas als je van iemand houdt zie je die mooie stralende ogen en de brede glimlach van iemand die niets te verbergen heeft. Een partner waar je op kunt vertrouwen, handen die je steun bieden als je het even moeilijk hebt en die mooie ronding in iemands taille… het zijn de kleine details waar je je door aangetrokken kunt voelen!  

Het uiterlijk blijkt veel minder belangrijk dan mensen tegenwoordig denken. Mensen met langdurige gelukkige relaties voelden zich even vaak niet, als wel tot elkaar aangetrokken in het begin. Het blijkt zo te zijn, dat als mensen elkaar beter leren kennen, je steeds meer elkaars innerlijk ziet en hoe leuker je elkaar gaat vinden, hoe aantrekkelijker je elkaar ook gaat vinden. En dat schijnt helemaal los te staan van hoe je iemand op het eerste gezicht beoordeelt. 

Helaas wordt in onze huidige maatschappij, waarin uiterlijkheden, oppervlakkigheid en snelheid van oordelen te veel op de voorgrond zijn gaan treden, de indruk gewekt dat uiterlijk belangrijk is. Maar niet voor niets maken zo veel mensen de verkeerde partnerkeuze. Het aantal scheidingen en het hoge aantal ongewenst alleenstaanden in onze westerse wereld is daar het resultaat van. Vandaar dat we het advies geven om elkaar een goede kans te geven, zodat je elkaar leert kennen zoals je écht bent en niet alleen het uiterlijk.

Om een voorbeeld te noemen; narcisten komen op in eerste instantie heel goed over. Charmant, ontspannen, zelfverzekerd. Maar een relatie met een narcist is vreselijk! Juist omdat een narcist zich niet druk maakt om hoe een ander zich voelt, is hij of zij niet onzeker bij de eerste kennismaking en maakt daardoor, tegenstrijdig genoeg, een goede indruk.  

Natuurlijk kan het voorkomen dat je, je wel tot iemand aangetrokken voelt. Maar dat zegt niets over of je bij elkaar past. Verliefdheid is een hormonale toestand die ongeveer 8 maanden tot 2 jaar duurt, gemiddeld zo’n anderhalf jaar. Daarna wordt het langzamerhand steeds meer duurzame liefde (als er voldoende geestelijke intimiteit en verbondenheid is) of het dooft gewoon uit. 

Je kan diezelfde duurzame liefde ook krijgen vanuit vriendschap met geestelijke intimiteit waar na verloop van tijd lichamelijk intimiteit aan toegevoegd wordt. Ik heb het hier niet over of je, je aangetrokken voelt door het uiterlijk van de ander, maar of je die ander mist als hij of zij er niet is. Of je naar elkaar verlangt, dichtbij elkaar wil zijn en de neiging hebt tot lichamelijk contact. Dát is aantrekkingskracht van de liefde. En staat los van uiterlijk!  

Liefs,

Liselotte Visser

Elke week behandeld Gz-Pycholoog, Matchmaker en Married at First Sight deskundige Liselotte Visser een lezersbrief. Zou jij ook zo graag advies willen van Liselotte? Vul dan je vraag nu hieronder in. Als je het fijn vindt mag het natuurlijk anoniem.

Blank Form (#4)

Beeld bron: Leon Fotografie

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!